www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 30
Látogatás: 12300
PART 1 - STEVAN KOVACS TICKMAYER (FRA/exYUG) - MEDIAWAVE 2011
Átlag: 0 (0 szavazat)
Franciaország / Jugoszlávia
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
12 szavazat
= átlag   = szavazatod

Stevan Kovacs Tickmayer - zongora / piano (FRA/exYUG)


A zongorista, bőgős és zeneszerző Kovács Tickmayer István - vajdasági magyar muzsikusként - a nyolcvanas években tűnt fel Magyarországon. Új zenei indíttatása, nem kis részt Szabados György hatására a kortárs magyar improvizatív zene felé is fordult. Amelynek - rendkívüli zenei adottságai révén - hamarosan hiteles előadójává vált. Grencsó István személyében megtalálta magyar társát, akivel több koncertet adtak itthon és Jugoszláviában (a részletes életrajzot lásd lent). 1990-ben duólemezük is megjelent "Chamber Music" címmel. A lemezt a közben Franciaországban európai hírű táncos/rendező/koreográfussá vált szintén vajdasági Josef Nadj, azaz Nagy József támogatásával jelent meg. Aki elcsábította "házi zeneszerző"-nek Tickmayert Franciaországba, a Theatre JEL-Orleanshoz. Tickmayer európai tanulmányai után ott vált az új zene Európa szerte elismert képviselőjévé. De ezzel egyúttal lassan szétfoszlottak magyar kapcsolatai.
2010 végén, a halványolú személyes kapcsolatok felújításaként Tickmayer kezdeményezte, hogy szívesen fellépne a MEDIAWAVE Fesztiválon. Először szólókoncertről volt szó, majd a szervezők kezdeményezték a régi magyar zenésztársakkal való ismételt együttműködést. Ezen ötlet jól érzékelhetően felizgatta a már több mint tíz éve - valamilyen félreértés folytán - egymással nem beszélő muzsikusokat. Mint kiderült mindegyikük vágyta volna rendezni a viszonyt, csak senki nem tette meg az első lépést. 
A létrejövő koncert így két részesség vált. az elsőben Tickmayer szólóban muzsikálta saját szerzeményeit. A második szettben a trió három nap közös próbáinak gyors eredményeit mutatta be.
"A koncert szomorú aktualitását az adta, Grencsó István révén tudtuk, hogy Szabados György, a magyar improvizatív zene atyja pár napja haldoklik. Ezen az estén a közös muzsika Gyuri bácsiért szólt. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy az est során Tickmayer Öcsiben reinkarnálódott Szabados György szelleme, aki - mint a koncert közben sms-en kaptam a szomorú hírt - örökre eltávozot közülünk. A sikeres koncert után, a hír súlya alatt, letörten, félrevonulva ücsörögtünk a szombathelyi Weöres Sándor Színház aulájában és emlékeztünk. Egy korty pálinkát löttyintetünk a kövezetre Gyuri bácsi előtt tisztelegve, majd a muzsikusok elhatározták, hogy maradnak egy napot és a másnapi fesztiválzáró, díjátadó ünnepségen eljátszanak egy számot Szabados György emlékére." (Hartyándi Jenő)
 
Előadóról:

Stefan Kovacs Tickmayer
A zeneszerző, több hangszeren játszó zenész, improvizőr és esszéíró Kovács Tickmayer István 1963-ban született Újvidéken, a Vajdasában, a volt Jugoszlávia területén, magyarnak. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik.

 

 

Zenei tanulmányai:
Zenei tanulmányainak első éveiben zongorán és bőgőn tanult Újvidéken. Később zeneszerzésből Rudolf Brucci-nál vizsgázott a Zeneakadémián, a hágai Konzervatóriumot Luis Andriessen és Diderick Wagenaar tanítványaként végezte Hollandiában. A rotterdami Konzervatóriumban Witlod Lutoslawki tanította, az ISCM Legyel Szekciójától ösztöndíjat kapott. 1997-től Kurtág Györggyel és Mártával tanul együtt, és Amszterdamban együtt zenél a Kurtág Six Pieces For Trombone & Piano világpremierjén.

 

Tevékenységek:
1986-ban, még diákként alakult a Tickmayer Formatio, klasszikus zenészek, új jazz és avant-garde rock előadók közreműködésével. A csapat 2001-ig aktívan működött, sok koncertfellépést és koreográfiát hagyva maga után. 

Három éven keresztül Tickmayer a New Symposium magazin szerkesztőségének a tagja, mely társadalmi kérdésekkel, művészettel, kultúrával foglalkozik Újvidéken. Ebben az időszakban segédkezett és szervezői feladatot is ellátott több kortárs művészeti, zenei fesztiválon. 1988-ban nyári művészeti táborban tanított egy improvizációs, zeneszerző táborban Szombathelyen. 

Hét éves együttműködésük alatt a legtöbb jelentős európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József (Joseph Nadj) világhírű koreográfus orleani új színházával, mint az együttes zenésze, zeneszerzője és hangmérnöke.

Tickmayer adaptálta a jól ismert regényt Aleksandar Tisma: The Book of Blam mint zenei színházi darab, amit 1997-ben mutattak be Amsterdamban. 

Gidon Kremer meghívása alapján Tickmayer a Kammermusikfest Lockenhaus 2003-as rendezvényén meghívott előadóként vett részt, csakúgy mint 2009-ben a Kremerata Baltica Festial siguldai eseményén, Lettországban ahol számos szerzeménye bemutatásra került, világpremierként. Az Art Omi-n is fellépett vendégelőadóként (USA, 1999) és a Civitella Ranieri Center-ben (Olaszország/USA, 2007).

Együttműködések:
Zeneműveit előadták többek között Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, David Geringas, Roman Kofman, Yuri Bashmet (karmesterként), Tatiana Vassilieva, Khatia, Bunaitishvili, Alexei Ogrintchouk, The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble, De Volharding, Seattle Chamber Players, Magyar Szimfónikus Zenekar, Le Concert Impromptu és még sokan mások is.

Improvizőrként és nem-klasszikus zemészként is sok zenésszel és zenekarral játszott együtt, például: Chris Cutler , Fred Frith , Robert Drake , Valentin Clastrier, Wu Fei, Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos , Grencsó Istvan, Dresch Mihály ; The Science Group (ő az egyik alapítótag és dalszerző is) és a Thinking Plague .

Számos zeneművet írt Iva Bittova, a Kremerata Baltica és The Netherlands Wind Esemble számára is.

 

www.tickmayer.com

 

 

 

 

 

Rendező
Hartyándi Jenő

 

függetlenfilmes

MEDIAWAVE fesztiváligazgató


szül.:

Győr, 1956.03.13.


filmográfia:

katt ide!

  

e-mail:

hartyandi@gmail.com


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (1)
dokumentumfilm Monory Csaba Bulcs (Magyarország)
A tábor fotóstanárainak miniportréi... NYÁRI BEREK MEDIAWAVE Nyári Művészeti Tábor "lassú víz" projekt Somogyfajsz 2017. július 16-23. PASSPORT CONTROL 42. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Magyar Nemzeti Filmalap


5 (1)
kísérletifilm Radu Igazsag (Románia , Magyarország)
NYÁRI BEREK MEDIAWAVE Nyári Művészeti Tábor "lassú víz" projekt Somogyfajsz 2017. július 16-23. PASSPORT CONTROL 42. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Magyar Nemzeti Filmalap


5 (1)
dokumentumfilm Paczolay Zsófia (Kína / Magyarország)
Liu szecsuáni koreográfus... A tábor első szakasza Yunnan tartományban, két helyszínen valósult meg. A Mianmarral és Vietnámmal határos Belső-Dél-Kínai Yunnan tartomány Kína legnagyobb számú kisebbséggel lakott területe. 25 kisebbség él itt. A tábor két csoportja (Camp B) Mangshi város központtal működött. A mi stábunk az ő munkájukat követte figyelemmel. Továbbá 3 csoport (Camp A) Shipinh városában és környéként...


5 (1)
UNIKUM 2016
kisjátékfilm Monory Csaba Bulcs (Magyarország)
A nyári melegben két srác a kocsmában sörözik, és észrevesznek egy öreg alkoholistát. NYÁRI BEREK MEDIAWAVE Nyári Művészeti Tábor "lassú víz" projekt Somogyfajsz 2016. július 17-24. PASSPORT CONTROL 39. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Nemzeti Filmalap


5 (7)
dokumentumfilm / zenefilm / táncfilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
4. ÉVFOLYAM Szemely - Pécs - Hosszúhetény - Vasas - Szalánta - Villány Lovasok és táncosok: APPELSHOFFER JÁNOS 'Papi' (Dunaföldvár) BALLA ZOLTÁN 'Szikra Palkó' (Galgahévíz) BESENYŐ GÁBOR 'Kokó' (Solymár) ERDÉLYI GÁBOR (Tordas) /csak lovas/ KÁDÁR IGNÁC 'Náci' (Csíkszentdomokos - Ajka) KOVÁCS NORBER 'Cimbi' (Kiscsősz) IHÁSZ LÁSZLÓ (Pápakovácsi) HAHN-KAKAS ISTVÁN (Székesfehérvár) ...


5 (1)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Belgium / Finnország / Magyarország)
Wouter Vandenabeele - hegedű, Gabor Humble Voros - ének, gitár Jouni Isoherranen - basszusgitár A Boma Truncated (Csonkított Boma) az eredetileg Boma Family Trio csonkított, ugyanakkor kiegészített vàltozata. Az eredeti tag Tom Theuns helyett a basszgitàros Jouni Isoherranen lép a színpadra. Az ilyesminek mindig következményei lehetnek.... Gyere el és élvezd, amíg leh...


5 (1)
zenefilm Riesz Ferenc (Magyarország)
Iva Bittová – ének, hegedű / vocal, violin A magyar cigány felmenőkkel is rendekező Bittová a kilencvenes években több alkalommal is játszott a MEDIAWAVEN, duo koncertjei Vladimír Vaclavekkel a győri zsinagógában sokunkban meghatározó zenei élményként maradtak meg. Kétségkívül a MEDIAWAVE egyik kulcsfontosságú, ikonikus előadója. A huszadik - Győrből elköltözött - fesztiválunkat 2011-ben vele zártuk Őriszentpéteren...


5 (1)
zenefilm Riesz Ferenc (Magyarország)
GRENCSÓ OPEN YOUNG ENSEMBLE Kisgyörgy Ilka – ének / vocal, Kapusi Viktor - tenorszaxofon, Fazekas Ábel - klarinét / tenorszaxofon, Csemovszky Márton - basszusgitár, Garami Sámuel Miksa - trombita, Horváth Hanna - ének, Katona Márton - dob, Menyhért Márton "Malac" - gitár, zongora, Pálházy Henriett - ének, Kertész Endre - cselló, Brassai Ábel - brácsa, Cseke Dániel - tenor...


5 (1)
zenefilm / táncfilm Komáromi Városi Televízió (Magyarország)
Irodalmi bortúra a Monostori erődben finom muzsikákkal és tánccal a tatabányai ÚJ Forrás és a MEDIAWAVE szervezésében. Grencsó István, Kátai Zoltán és az andalúz flamenco csapat közreműködésével. Monostori erőd 2014. május 2.


5 (2)
kisjátékfilm Dömötör Bence (Magyarország)
Burlex történet, a MEDIAWAVE Együttlét és Monostori Erőd közegébe ágyazva.
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

31 min. 2011, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Dömötör Péter, Bojtos Dávid, Szalai Zsolt

Zeneszerző: Kovács Tickmayer István, Grencsó István, Geröly Tamás

Vágó: Hartyándi Jenő

Szereplők: Hang, Sound by: Jörg Tibor,

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.42769 sec