www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 161
Látogatás: 11609
BERECZ ANDRÁS - CSUVAS SÖRDALOK - MEDIAWAVE 2010 - János webTV
Átlag: 3 (2 szavazat)
BERECZ ANDRÁS - TBEER SONGS OF TSUVAS - MEDIAWAVE 2010 - János webTV
Magyarország / Oroszország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

A csuvasok mintha egyenesen a mesékből léptek volna elénk, hiszen addig azt sem tudtuk, hogy létezik ez a nép. A színes diaképek szinte megelevenedtek a pergő mondatok segítségével. Máris ott voltunk a csuvas lakodalomban, ahol folyt a maguk készítette sör, mert ez a nép elsősorban erről híres, meg a komlóból készült itókához mondott köszöntőkről, amelyek általában a családot, a rokonokat dicsérik. Hallottunk a Leánysör ünnepről, amely a nagylányok mulatsága, megtudtuk, hogy a mennyasszony kulcsa is sör fenekén, jó három-négy literes edényben várja, hogy emberére akadjon. A csuvasoknál a sört mindenki issza, a gyermekek, a lányok, a terhes asszonyok is, természetesen más-más módon elkészítve. Az ünnepi asztalra tett hatalmas, tizenöt-húsz literes sercseber az oldalára akasztott, a meréshez és iváshoz szükséges csanakokkal a csuvas nép művészetének talán a legszebb darabja, rokonszeretetük, erős összetartásuk pompás jelképe. Aki meglátja, mindjárt barátot keres. Társaságnak célszerű, egyedül használhatatlan. Ha a csuvas embernek meglódul a lelke, akár egész este, egyhuzamban a rokonairól dalol, azokat köszönti. A rokoni összetartást megszámlálhatatlan hasonlatba, költői képbe tömöríti.

 

Berecz András a Rokonok söre című könyvének előzményeként elmondta, hogy 1995 óta énekes-mesemondóként minden esztendőben fellép a Pécsi Európai Bordalfesztiválokon. A rendezvény célja a magyar bor dicsérete népdalokkal, kórusművekkel: dalos hálaadás a Gondviselőnek áldásáért, köszönet a gazdáknak fáradságukért. Erre az alkalomra a baranyai borászok támogatásával ,,borivóknak való" kazettát, CD-t jelentettek meg. Aztán telefonáltak a pécsiek, és sördalok után érdeklődtek. Ilyenből azonban a magyaroknak nemigen van, de az Etil (Volga) és a Szura folyó vidékén élő rokon csuvas népnél bőven akad, mert náluk virágzik a sörköltészet. Dr. Mészáros Gyula kitűnő néprajzi tanulmányában A csuvas ősvallás emlékeiben (MTA 1909) írja: ,,A sört maga a gazda főzi rozsból meg árpamalátából komlóval, ünnepi alkalmakkor mézet is tesznek belé, hogy jobb íze, meg erősebb alkoholtartalma legyen. Egyébiránt igen kellemes ízű élvezhető ital, a csuvasoknak híres nemzeti itala, épp úgy, mint a kirgizeknél az erjesztett kancatej." Pogány ünnepeik között jó néhány söráldozati szertartás is szerepel (Sör áldozata, Leánysör ünnepe, Virágoskender-sör ünnepe, Gabonaszárító-csűri-sör ünnepe stb.). Az ünnepeken, mulatságokon előkerülnek a szebbnél szebb sördalok, a csuvas népköltészet legnaivabb, legkedvesebb termékei. Berecz András szerint a magyarok sörfogyasztása nagy (már régóta nemcsak ,,boros nép" vagyunk, sőt, a hiedelemmel ellentétben ,,eredetileg" sem), mégis a jó serital mellé csak a polgári költészet tett le valami kevéskét. A honfoglalás előtt és azután is sörkedvelő magyar nép emlékezetét saját söréről feledtette a házi sörfőzést tiltó számos középkori rendelkezés. Aztán jött a német típusú ipari sörgyártás. Maradt a bolgár-török ősök néhány szép szava: árpa, rozs, komló, sör; és Krúdy veretes sóhaja. Sörrel még köszönteni se tudjuk egymást, mert Világosnál... Valószínű, hogy a csuvasok söre és sörkultúrája áll ma a régi magyarságéhoz legközelebb (az elkészítés, a terminológiák, a tárgyi kultúra, sördalok, kereszténység előtti söráldozati imák...).

 

Berecz András évek óta dolgozik a csuvas népdalszövegek fordításán, amelyekből egy teljes estés koncertet állított össze. Az ősi csuvas szövegek a mai magyar ember számára is sok fontos üzenetet hordoznak.

 

 

A “SÖRDAL” énekeit a testvérek, rokonok kiengesztelésére, megbékítésére, az öregek, és a rokoni vendégségek magasztalására tartogatják a csuvasok ma is. Sok – sorsunkba vágó – tanulságot hordoznak. Könnyedén, és szinte öntudatlanul. Gennadij Ajgi, a nem rég meghalt – Nobel díjra is fölterjesztett – csuvas író szerint, ha ezek a “rokondicsérő sördalok” nem lettek volna, az éber történelem már rég lefújta volna őket a térképről.

 

Hogyan képes létéért énekelve küzdeni egy kétmilliós nép, melynek fele Szibériában, szétszórva él. Hogyan újítja és erősíti meg a rokoni szövetséget kedélyes dalokban? Sördalokban! Erre keressük a választ, erdélyi, vajdasági, felvidéki és magyarországi énekesekkel, zenészekkel. Dalolva, muzsikálva.

 

Rendező
Tóth János

A szentgothárdi Tóth János egészen sajátos jelensége a magyar kulturális életnek. Ahol megjelenik, elég gyorsan kamerát emel a szeméhez és gyakorlatilag folyamatosan rögzíti az eseményeket. Legyenek azok szervezett események (koncertek, színházak. stb.) vagy spontán alakuló akciók, hangulatok.

 

 

Még annyit János módszeréről, hogy képes egyvégtében 6-8 órát is rögzíteni, ami egyébként nagyon fárasztó dolog. Valószínűsíthető, hogy birtokában van és egyre gyülelmlik a harmadik évezred első 10 évének civil kulturális élete, amelynek értéke egyre nagyobb lesz.

 Elérhetőség
János webTV
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Tóth János

13 min. 2010, színes, szöveg nélkül

Forgalmazó: János webTV

E-mail:

Operatőr: Tóth János (János webTV)

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2017.01.25. 11:42
Keresem ezt a CD-t,majdnem a mennyország.Kategória
0.35449 sec