www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 27
Látogatás: 59608
HAJNALI SESSIONOK 3. - MEDIAWAVE 2008 videóblog - JÁNOS webTV
Átlag: 5 (1 szavazat)
DAWN SESSIONS 3 - MEDIAWAVE 2008 videoblog - JÁNOS webTV
Franciaország / Magyarország / Németország / Szerbia / Törökország
E-mail Kedvenc lista Jobb minőségben
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
1 szavazat
= átlag   = szavazatod

MEDIAWAVE'2008 Fesztivál

Győr, Rómer ház udvara

Május 2. hajnal

 

SESSION - FRANK GRATKOWSKI (GER) & FLORIAN DEMONSANT (FRA) & CANER ATAGÜN (KURD) & HERB ROBERTSON (USA) & stb.

Miközben a fesztivál közönségének egy része a Rómer ház Underground klubjában Dj Pamachra ropta, addig az udvarban, hajnal kettő tájban János elcsípte, hogy az udvarban lévő fiatalok a náluk "klasszikus"-nak számító tevékenységbe kezdtek, elkezdtek dobolni először csak a szatyrokból előkerülő ütőhangszerken, majd mindenen... (szó szerint értendő és elég sok kár keletkezett belőle)

 

 

 

Ez a kényszeres dobolás, amelyben minden résztvevő úgy érzi, hogy ő is hozzá tud tenni a ritmusképletek fokozásához, többségében unalomba, önismétlésbe fullad, mert nem tudnak továbblépni belőle. Történt azonban, hogy a meglehetősen sok európa és világhírű muzsikus is tartózkodott az udvarban, akik a zsinagógás koncert után itt beszélték ki magukból a koncertek feszültségét. Először a francia Pulcinella tangóharmonikása vette elő hangszerét és próbálta megtörni a monoton dobritmust, majd egyszercsak Frank Gratkowski is előkapta szaxofonját és meglehetősen felpörgette az események, a zene fonalát és gerjesztette fel a közönséget. Több hullámban zajlottak az események, hol elhalt, hol felerősödött a teljesen spontán zenei folyamat, amelyhez egyre többen csatlakoztak. A ritmus is felerősödött a kurd dobosok és Bors laca becsatlakozásával. A francia muzsikusok még magyar népdalt is kiköveteltek, de volt ott francia sanzonhangulat és kőkemény free jazz is. Még a Lajkó Félix Bandből, majd Paniksból jól ismert - szabadkai - Faki fia Ákos (Takács Ákos) is debütált és előkapta furcsa fúvós hangszerét, majd csellóját. Érdemes belehallgatni a folyamatok alakulásába, amelyek nem mindíg működnek, de időnként zseniálisan összeállnak.

 

JÁNOS webTV

Tóth János (János webTV) felvételei a MEDIAWAVE FGesztivál olyan eseményeit, hangulatait rögzítik, amelyekkel a fesztiváljáró nagyközönség nem találkozhat, mert többségében már alszik, pihen a következő napi "megpróbáltatásokra". Ilyenkor már az eseményrögzítő stábok sincsenek jelen. Pedig sokszor ebben az időszakban történnek olyan megismételhetetlen dolgok, amelyekért érdemes rendezvényt szervezni. Ilyenkor talál egymásra a fesztiválklubnak számító Rómer házban - szervezett és spontán jam sessionok keretében - világhírű és alig ismert muzsikus, és persze a közönség végsőkig kitartó, szűk magja.

Sok esetben felejthetetlen pillanatokká csúcsosodik össze az egymást nem ismerő muzsikusok zenei tapogatózása. Na, ezekből - a többségében csak - a résztvevők emlékezetében rögzült pillanatokból őrzött meg az idén jó párat a JÁNOS webTV kamerája. János egyébként csak rögzíti és gyakorlatilag sosem tárja a közönség elé felvételeit. Több szobányi, gondosan kijegyzetelt kazettája áll otthon, azzal az örök tervvel, hogy majd egyszer feldolgozza őket. De szerencsére mindíg elmeséli mi mindent vett fel. Most először sikerült rábeszélnünk, hogy válassza ki az idei fesztiválból azokat az elcsípett hangulatokat, amelyek különösebb szerkesztés nélkül visszaadják az egyébként csak szóbeszéd tárgyát képező történéseket. Ezekből teszünk közkinccsé - első nekifutásra - egy izgalmas csokrot.

Köszönjük Jánosnak a most közszemlére tett videóblogjait és reméljük, még sok hasonló kerül elő archívumából. Így mi szervezők is megtudhattuk, mi minden történt fesztiválunkon...

Rendező
Tóth János

A szentgothárdi Tóth János egészen sajátos jelensége a magyar kulturális életnek. Ahol megjelenik, elég gyorsan kamerát emel a szeméhez és gyakorlatilag folyamatosan rögzíti az eseményeket. Legyenek azok szervezett események (koncertek, színházak. stb.) vagy spontán alakuló akciók, hangulatok.

Még annyit János módszeréről, hogy képes egyvégtében 6-8 órát is rögzíteni, ami egyébként nagyon fárasztó dolog. Valószínűsíthető, hogy birtokában van és egyre gyülelmlik a harmadik évezred első 10 évének civil kulturális élete, amelynek értéke egyre nagyobb lesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elérhetőség
Tóth János
János webTV
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


0 (0)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Tóth Viktor – szaxofon, Cseke Gábor – zongora, Szandai Mátyás – bőgő, Mohay András – dob Rómer ház, Győr, 2003. november 14-15. A II. Közép-Európai Zenei Találkozón a térség zenei szervezői találkoztak és vitatták meg közös problémáikat. Közben zenekarok mutatkoztak be röviden (show case). A győri Rómer ház Underground Klubjába n zajló események nyilvánosak voltak.


0 (0)
dokumentumfilm / zenefilm Székely Adél (Magyarország / Olaszország / USA)
A II. Közép-Európai Zenei Találkozón a térség zenei szervezői találkoztak és vitatták meg közös problémáikat. Közben zenekarok mutatkoztak be röviden (show case). A győri Rómer ház Underground Klubjába n zajló események nyilvánosak voltak.


0 (0)
kisjátékfilm CS. NAGY Sándor (Magyarország)
A film egyik rétege Honk-Kongban, a Kínához csatolás előtti időszakban, ebben talán a leginkább a régi Nyugat-Berlinhez hasonló légkörű városban készült felvételek képanyagára épül; a másik rétege a változások bizonytalansága miatt onnan elvándorolt hazánkban élő kínai telepesek egyikének - részben képzelt - világán alapszik. El-és visszavágyódások, a távolság és a vágyak által megszépült emlékek, életek.


5 (2)
dokumentumfilm MAKÓ Andrea (Magyarország)
Erdély legkeletibb pontján, a Moldvát Erdéllyel összekötő határvonalon húzódik az Ojtozi-szoros. A két megye közti úton naponta több száz kamion száguld át, s mégis, mintha a gondviselés levette volna a szemét a faluról. Itt élnek a Jánó testvérek, Gyula és Elemér, akik fafaragással és házuk folyamatos szépítésével töltik napjaikat. Havonta egyzser érkezik a nyugdíjas postás, a...


0 (0)
dokumentumfilm CS. NAGY Sándor (Magyarország)
Parajd lakosságának 99 százaléka magyar, valamivel több a református, mint a katolikus. A parajdiak évszázadok óta nem túl jó minőségű földjeikből és fakitermelésből élnek, pár százan a hely bányában kaptak munkát. A falunak 1898 óta van országszerte ismert fúvószenekara, sóbányája gyógyhatásáról híres. Másik nevezetessége, hogy Hargita megyében évek óta Parajdon a legmagasabb a fiatalkorú öngyilkosok száma...


0 (0)
kisjátékfilm BALOGH János & CSOBOD Judit & CSÓKA Miklós & DANCS István (Magyarország)
Egy régi S8-as szalagot vetít magának egy lány. Vízparti idill kislánykorából:piknik, homokvárépítés, labdázás anyukával. Majd befűz a vetítőgépbe egy másik szalagot, amiből megismerjük apukát is, és szerepét a nyári idillben.


5 (2)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
Wessely Ágnes - ének, gitár, Barta Balázs - bőgő, Máté Zoltán - ütőhangszerek vendég: Tóth Viktor - szaxofon Rómer ház, Győr, 2003. november 1 5. A II. Közép-Európai Zenei Találkozón a térség zenei szervezői találkoztak és vitatták meg közös problémáikat. Közben zenekarok mutatkoztak be röviden (show case). A győri Rómer ház Underground Klubjába n zajló események nyilvánosak voltak.


5 (3)
kisjátékfilm / táncfilm Kránitz Barbara (Magyarország)
Támogató: Norvég Alap


5 (6)
dokumentumfilm / zenefilm Sára Csobán (Magyarország)
Lukács István - hegedű, Simon Zsolt "Gizi" - gardon Lukács István és Simon Zsolt "Gizi" két gyimesi hagyományőrző, adatközlő nepzenész, kik siheder koruk ellenére (István 17, Gizi 16 éves) hihetetlen virtuozitással kezelik hangszerüket, melyek a gyimesi zene jellemzőii, hegedű és ütőgardon. Reperrtoárjukat öreg gyimesi mesterektől tanulták. Lukács István több éven keresztül tan...


5 (1)
játékfilm NAGY Kata (Magyarország)
Egy lakás, két ember és egy harmadik, egy erkély és a pingvinek, a vágyak és az emlékek, a szavak és a csend, a lehetőség és a vereség története: egy egyszerű történet, amely néhány olyan óráról szól, amikor - mint rendesen - semmi különös nem történik.
Film adatok

Rendező: Tóth János

6 min. 2008 DVD, színes, szöveg nélkül

Forgalmazó: János webTV

E-mail:

Operatőr: Tóth János

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:

2009.05.17. 07:51
Szeretlek Apa! Egyszer igazi operator valik beloled, csak az a kerdes mikor.

2009.05.17. 07:51
Szeretlek Apa! Egyszer igazi operator valik beloled, csak az a kerdes mikor.Kategória
0.34828 sec