www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 0
Látogatás: 33
Szombathelyi Improvizatív Zenei Tábor 9. rész: NÉMETH "Vak" FERENC & GRENCSÓ ISTVÁN próbál a "Térzene" című darabra
Átlag: 0 (0 szavazat)
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

A győri származású Nesztor Iván (dob) szervezte a szombathelyi Improvizatív Zenei Tábort, amelynek a helyi képtár adott otthont. A tanári gárda többségét az addigra már kiformálódott „Szabados kör” adta. De azért még ott volt Regős István és maga Nesztor Iván is, akik alapvetően ebbe az irányba húztak a magyar jazzen belül. Az egykori tanítványok közül néhányan vagy beépültek ebbe a körbe (pl. vaskó Zsolt), vagy a jazz más területén lettek neves muzsikusok (pl. Juhász Zoltán, a Hot Jazz Band bőgőse). A dokumentáció a Szabados kör 80-as évi közösségi működésének jó példája. A sok próba és koncert részlet, jól mutatja azt a sok irányú kísérletezést, útkeresését, amely ebben az időben jellemezte a Szabados György köré csoportosuló, de önálló zenei irányokban is nyitott kör tagjait: Baló István, Benkő Róbert, Dresch Mihály, Geröly Tamás, Grencsó István, Lőrinszky Attila (és remélem nem hagytam ki senkit).


Szabados György „Csiga” című darabjának lelki felkészítése, majd előadása külön kuriózumnak számít, hiszen a Szabados kör – MAKUZ-t megelőző – belső működéséről és Szabados elméleti és gyakorlati módszereiről, saját szavaival – úgy tudom – nem sok dokumentum maradt fenn.


A korai, VHS videó hordozón fennmaradt dokumentáció 35 évet lappangott archívumomban, akkor ez a videótechnika első kezembe kerülésének (1986-ban lehetett először videókamerához férni), valamint a Szabados kör iránti rajongásomnak volt a következménye és nem gondoltam, hogy ez rajtam kívül mást is érdekelhet.

 

készült:
Képtár, Szombathely, 1987

 

készítette és felújította (fullHD digitalizáció):
HARTYÁNDI JENŐ

 

MEDIAWAVE produkció 2023
 

Rendező
Hartyándi Jenő
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Hartyándi Jenő

31 min. 1987

Operatőr: Hartyándi Jenő

Vágó: Hartyándi Jenő

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.36114 sec